Zeljanica bez kora: Brza prolećna pita sa sirom i spanaćem

Vreme čitanja: oko 1 min.

U sezoni zeleniša, ova pita biće pravo otkrovenje za domaćice koje nemaju mnogo vremena za pripremu obroka

Foto: Shutterstock

Proleće je pravo vreme za pripremu čorbica, variva, salata i pita sa blitvom, zeljem i mladim spanaćem.

Recepata za zeljanicu je pregršt, ali ako želite da uštedite vreme, onda će ovaj recept za vas predstavljati pravo osveženje.

Sve što je potrebno od sastojaka verovatno već imate u kuhinji; potrebno je da date mašti na volju i da za dvadesetak minuta spremite zeleniš i umutite pitu koju možete da poslužite za doručak ili večeru.

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 180 ml jogurta
  • 1 dl ulja
  • 500 g obarenog spanaća, blitve ili zelja
  • 600 g brašna (3 čaše od jogurta)
  • kašičica soli
  • kesica praška za pecivo
  • 250 g sira

Priprema:

Isperite zelje, blitvu ili spanać pod mlazom hladne vode. U šerpu sipajte vodu, pa kad proključa ubacite zeleniš i kuvajte par minuta, pa ga procedite i sitno iseckajte na dasci.

U činiju razbijte jaja, dodajte ulje i jogurt, a onda i brašno, so i prašak za pecivo. Sve sjedinite varjačom, dodajte iseckan zeleniš i izmrvljen sir.

Ovu pitu možete da pečete na klasičan način, u podmazanoj i brašnom posutoj tepsiji, ali i u silikonskim kalupima kao mafine. Takođe, možete da smanjite količinu sira i da dodate seckanu slaninicu.

U oba slučaja posudu sa pitom stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok pita ne porumeni.

Služite uz hladan jogurt ili kiselo mleko.

Prijatno!

(Telegraf.rs)