Zamrznuta torta od avokada

Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Domaćice sve češće pored tradicionalnih recepata tragaju i za modernim, koji nude drugačije sastojke i njihove kombinacije.

Jedan do takvih primera definitivno je i avokado torta.

Sastojci:

  • omekšani puter (za tiganj)
  • 200 g keksa 
  • 2 konzerve (397 g) zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 3 avokada
  • 455 g krem sira sobne temperature
  • prstohvat morske soli
  • 2 limuna
  • 2 limete

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Lagano premažite maslacem unutrašnjost kalupa od 23 centimetra.

Za koru izmrvite keks u činiju. Koristite tučak ili dno teške flaše da ih zdrobite u sitne mrvice. Dodajte trećinu šolje (75 mililitara) kondenzovanog mleka i mešajte dok se dobro ne sjedini. Pratite gustinu smese, pa u zavisnosti od toga odMeravajte i dodati keks.

Kondenzovano mleko možete kupiti u bolje snabdevenim marketima, a može se napraviti i u kućnim uslovima, kuvanjem mleka na tihoj vatri, uz dodatak šećera, oko sat vremena.

Čvrsto i ravnomerno pritisnite dobijenu mešavinu mleka i keksa na dno tiganja. Pecite od 12 do 15 minuta dok kora ne postane malo tamnija i lepo zamiriše. Ohladite koru u plehu na rešetki.

Jedan po jedan, prepolovite avokado po dužini i očistite ih. Grubo iseckajte avokado.

Dodajte seckani avokado, krem sir, preostalo kondenzovano mleko i so u blender. Narendajte koricu limuna i ostavite sa strane.

Iscedite limun i limetu, trebalo bi da imate oko trećinu šolje ili 75 ml soka), a ostatak ostavite za ukras. Dodajte sok u avokado i obradite mešavinu dok ne postane glatka.

U ohlađenu koru rasporedite fil i pospite rendanom koricom limuna. Pokrijte tepsiju i zamrznite je dok se fil ne stegne, najmanje šest sati ili najbolje preko noći.

Ostavite zamrznutu tortu da odstoji na sobnoj temperaturi od 15 do 30 minuta pre sečenja.

Umočite tanak nož u vruću vodu između svakog reza, isecite tortu na kriške i poslužite, prelivajući svaku porciju sveže rendanom limunovom koricom, savetije "Epicurious.com".

(Telegraf.rs)