Ovakve slance još niste probali: Jedan sastojak daje im neodoljiv ukus
Lepši su od onih iz pekare
Slani štapići ili slanci su pecivo koje vole svi, bilo da ih pravite prazne - po starinskom receptu ili da se opredelite za testo filovano sirom, šunkom i/ili kačkavaljem.
Najvažnije je da pecivo bude vazdušasto i meko iznutra, a hrskavo spolja, sa obaveznim belim slanim prelivom zbog kog su ovi štapići i dobili naziv slanci.
Ukoliko ste ljubitelj kačkavalja, recept koji vam danas donosimo, postaće vam jedan od omiljenih. Samo mala količina kačkavalja unutar testa čini da ovo pecivo postane gastronomski praznik.
Sastojci:
- 600 g mekog brašna
- kesica suvog kvasca (7 g)
- 420 ml mleka
- kašika šećera
- 2 ravne kašike soli
- malo sode bikarbone
- 100 g kačkavalja
- ulje ili 50 g putera za premazivanje (opciono)
Priprema:
Zagrejte mleko, pa skinite posudu sa ringle, dodajte suvi kvasac, šećer, ravnu kašiku soli i brašno, pa sve dobro zamesite. Ostavite da odstoji desetak minuta, pa premesite i opet ostavite da odstoji 45 minuta u posudi prekrivenoj pamučnom krpom ili prozirnom folijom.
Podelite testo na 15 delova, razvucite ih pomoću oklagije, pa opet prekrijte krpom i ostavite da odstoji 15 minuta.
Na sredinu svake loptice od testa stavite tanko isečen režanj kačkavalja, pa uvijte testo i napravite štapiće.
Štapiće ređajte u podmazan pleh i ostavite da odstoje još 15-20 minuta, kako bi lepo narasli. Potom ih pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta. Ukoliko vam je rerna "jača", vodite računa da izvadite tepsiju sa slancima pre nego što sasvim porumene.
Dok se slanci peku, umutite dve kašike brašna sa malo vode, jednom ravnom kašikom soli i malo sode bikarbone. Ovim prelivom ukrasite slance, pa ih vratite u rernu na par minuta da se preliv lepo stegne.
Kad budu ispečeni, premažite ih uljem ili malom količinom rastopljenog putera.
Prijatno!
(Telegraf.rs)