Recept za slatko od jagoda: Malo truda za veliko uživanje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslastica kojoj niko ne može da odoli

Foto: Shutterstock

Sezona jagoda je počela, a domaćice već uveliko traže recepte čiji je glavni sastojak upravo ovo voće.

Pored torti, rolata i kolača, od sočnih jagode se sprema i slatko.

Priprema je vrlo jednostavna, te će ovo ukusno slatko lako spremiti i početnici u kuhinji.

Sastojci:

  • 1 kg jagoda
  • 1 kg šećera
  • 1 limun

Priprema:

Jagode potopite u vodu i stavite kašičicu sode bikarbone. Ostavite ih tako pola sata.

Sperite ih pod mlazom vodom i osušite čistom kuhinjskom krpom.

U veću šerpu stavite malo šećera i poređajte red jagoda, pa ponovo šećer i tako radite dok van ne nestane jagoda i šećera.

Na jagode stavite nekoliko kriški limuna.

Šerpu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite je u frižider da odstoji preko noći kako bi jagode pustile sok.

Ujutru promešajte jagode i kuvajte ih na srednjoj vatri, povremeno mešajući.

Stavite ih da se kuvaju, pa kada provre, smanjite temepraturu i kuvajte ih oko 40 minuta.

U toku kuvanja slatko nemojte mešati, ali povremeno kašikom skinite penu sa površine.

Slatko je gotovo kada dobijete željenu gustinu.

Kada se ohladi, prebacite ga u prethodno sterilisane tegle.

Prijatno!

(Telegraf.rs)