Recept za slatko od jagoda: Malo truda za veliko uživanje
Poslastica kojoj niko ne može da odoli
Sezona jagoda je počela, a domaćice već uveliko traže recepte čiji je glavni sastojak upravo ovo voće.
Pored torti, rolata i kolača, od sočnih jagode se sprema i slatko.
Priprema je vrlo jednostavna, te će ovo ukusno slatko lako spremiti i početnici u kuhinji.
Sastojci:
- 1 kg jagoda
- 1 kg šećera
- 1 limun
Priprema:
Jagode potopite u vodu i stavite kašičicu sode bikarbone. Ostavite ih tako pola sata.
Sperite ih pod mlazom vodom i osušite čistom kuhinjskom krpom.
U veću šerpu stavite malo šećera i poređajte red jagoda, pa ponovo šećer i tako radite dok van ne nestane jagoda i šećera.
Na jagode stavite nekoliko kriški limuna.
Šerpu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite je u frižider da odstoji preko noći kako bi jagode pustile sok.
Ujutru promešajte jagode i kuvajte ih na srednjoj vatri, povremeno mešajući.
Stavite ih da se kuvaju, pa kada provre, smanjite temepraturu i kuvajte ih oko 40 minuta.
U toku kuvanja slatko nemojte mešati, ali povremeno kašikom skinite penu sa površine.
Slatko je gotovo kada dobijete željenu gustinu.
Kada se ohladi, prebacite ga u prethodno sterilisane tegle.
Prijatno!
(Telegraf.rs)