Najlepši džem od jagoda, bez trunke konzervansa: Spremićete ga za sat vremena

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osvaja ukusom i možete ga poslužiti istog dana

Foto: Pixabay

U sezoni jagoda, malo je domaćica koje će odustati od spremanja džema od ovog voća. Pored toga što osvajaju ukusom, jagode i predivno mirišu, zbog čega se odvajkada na našim prostorima smatraju kraljicom zimnice.

Da bi džem od jagoda što duže opstao, mnoge domaćice drže se recepta sa konzervansom. Ipak, ovaj dodatak neće biti potreban ako stavite dovoljnu količinu šećera koji se u džemovima i slatkom upravo i “ponaša” kao konzervans - čuva pripremljenu zimnicu od brzog propadanja.

Sastojci:

  • 3 kg jagoda
  • 2 kg šećera

Priprema:

Očistite jagode od peteljki, operite ih, pa ih prebacite u šerpu i pospite šećerom. Ostavite da tako odstoje preko noći, da bi pustile sok.

Jagode nemojte seckati, niti ih miksati u blenderu - za džem bi trebalo da ostanu komadići voća kad proces pripreme bude završen.

Ujutro stavite šerpu sa jagodama i šećerom na ringlu i kuvajte džem dok ne provri, uz stalno mešenje većom drvenom varjačom. Sve vreme skidajte penu koja se pojavljuje na površini šerpe.

Kad džem proključa, smanjite temperaturu ringle i kuvajte još pola sata, odnosno dok na površini šerpe prestane da se pojavljuje pena.

Džem razlijte u sterilisane tegle, dobro ih zatvorite, pa ih stavite u rernu da se džem pasterizuje. Tegle držite na suvom i hladnom mestu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)