Najbolji kolač od rogača, preliven čokoladom: Starinski recept sačuvan od zaborava

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brzlo, lako, jednostavno i ukusno

Foto: Shutterstock

Kolači za čiju pripremu nije potrebno uključivati mikser omiljeni su današnjim domaćicama.

Recept za kolač od rogača koji je preliven čokoladom spada upravo u takve recepte - biće vam dovoljna činija za mućenje i varjača za pravljenje izdašne poslastice neodoljivog ukusa.

Ovaj kolač nekada je bio veoma popularan, a onda je potpuno nepravedno pao u zaborav.

Sastojci:

  • 15 kašika rogača
  • 15 kašika šećera
  • 15 kašika brašna
  • 3 kašike kakao-praha
  • kesica praška za pecivo
  • 15 kašika mleka (ili jogurta)
  • 15 kašika ulja 
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 50 ml slatke pavlake

Priprema:

U činiju sipajte rogač, dodajte brašno, prašak za pecivo, kakao-prah i šećer, pa sve dobro izmeštajte. Potom u smesu dodajte tečne sastojke - ulje i mleko, odnosno jogurt. Sve sjedinite i prelijte u tepsiju podmazanu uljem i posutu brašnom.

Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok se ne odvoji od ivica pleha i ostavite ga da se ohladi.

U šerpicu sipajte slatku pavlku, dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje i rastapajte na tihoj vatri. Ovaj preliv nijednog trenutka ne sme da vri - kad vidite da su se slatka pavlaka i čokolada pretvorile u kompaktnu tečnost, skinite šerpicu sa šporeta, pa glazuru razlijte preko kolača i ostavite da se stegne.

Secite na kocke i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)