Ideja za ručak: Ukusan posni prebranac za celu porodicu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukusom parira mrsnoj verziji

Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju jedan od najvećih srpskih praznika - Vidovdan. S obzirom na to da slava "pada" u sredu i u petrovdanskog vreme posta, biće posna. Stoga smo vam spremili i jedan posni recept.

Posna trpeza ne može da se zamisli bez prebranca, jer je ukusan i jednostavan za pripremu.

Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 500 g crnog luka
  • lovorov list
  • 2 dl ulja
  • 1 kašičica začinske paprike
  • 1 kašičica tucane paprike
  • 2 čena belog luka
  • so
  • biber

Priprema:

Pasulj dobro operite u nekoliko voda.

U veću šerpu sipajte pasulj, pa nalijte vode otprilike dva centimetra iznad pasulja i stavite da se kuva.

Luk iseckajte sitno i dinstajte ga na ulju dok ne postane staklast, pred kraj dodajte i sitno iseckani beli luk, pa sklonite sa vatre i dodajte začine.

Kuvani pasulj nemojte cediti od vode, već ga samo sjedinite sa lukom i začinima.

Prebacite ga u vatrostalnu posudu i pecite na 180 stepeni oko sat i po vremena.

Prijatno!

(Telegraf.rs)