Toskanske kremaste njoke: Kad vam je potreban jednostavan obrok pun ukusa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neodoljiva delicija koja stiže iz mediteranske zemlje

Foto: Shutterstock

Italija je poznata kao gastronomska zemlja, pretežno čuvena po pripremi testa i testenina. Ove hrane ima u izobilju iako Italijani, neobjašnjivo, uglavnom nemaju problem sa viškom kilograma.

Toskanska regija je najpoznatija po izvrsnim vinima, ali nije neobično i da čujemo i neki recept koji oduševi nepce. Upravo takva jedna delicija nalazi se u nastavku.

Kremaste i neodoljive njoke postaće vam vrlo brzo jedan od omiljenih obroka.

Sastojci:

  • 1 kašika putera
  • 2 čena belog luka
  • 3/4 šolje kisele pavlake
  • 2/3 šolje pilećeg bujona
  • 1 kg njoka
  • malo suvog paradajza
  • 1 šolja spanaća
  • 1/2 šolje rendanog parmezana
  • 1 kašičica limunovog soka
  • so
  • crni biber

Priprema:

Otopite puter u tiganju na srednjoj vatri, dodajte mu sitno seckani beli luk i kratko propržite dok ne zamiriše.

Dodajte bujon i kiselu pavlaku. Na tihoj vatri ostavite dok ne provri, pa ubacite njoke koje ste prethodno skuvali i suvi paradajz, poklopite i kuvajte oko pet minuta.

Otklopite i proverite jesu li njoke mekane. Nastavite da kuvate dok se sos ne zgusne. Kada dobijte gustinu, ubacite spanać, rendani parmezan i limunov sok.

Začinite, pa kad spanać "splasne", sklonite sa ringle. Ukrasite bosiljkom (po želji) i poslužite.

(Telegraf.rs)