Toskanske kremaste njoke: Kad vam je potreban jednostavan obrok pun ukusa
Neodoljiva delicija koja stiže iz mediteranske zemlje
Italija je poznata kao gastronomska zemlja, pretežno čuvena po pripremi testa i testenina. Ove hrane ima u izobilju iako Italijani, neobjašnjivo, uglavnom nemaju problem sa viškom kilograma.
Toskanska regija je najpoznatija po izvrsnim vinima, ali nije neobično i da čujemo i neki recept koji oduševi nepce. Upravo takva jedna delicija nalazi se u nastavku.
Kremaste i neodoljive njoke postaće vam vrlo brzo jedan od omiljenih obroka.
Sastojci:
- 1 kašika putera
- 2 čena belog luka
- 3/4 šolje kisele pavlake
- 2/3 šolje pilećeg bujona
- 1 kg njoka
- malo suvog paradajza
- 1 šolja spanaća
- 1/2 šolje rendanog parmezana
- 1 kašičica limunovog soka
- so
- crni biber
Priprema:
Otopite puter u tiganju na srednjoj vatri, dodajte mu sitno seckani beli luk i kratko propržite dok ne zamiriše.
Dodajte bujon i kiselu pavlaku. Na tihoj vatri ostavite dok ne provri, pa ubacite njoke koje ste prethodno skuvali i suvi paradajz, poklopite i kuvajte oko pet minuta.
Otklopite i proverite jesu li njoke mekane. Nastavite da kuvate dok se sos ne zgusne. Kada dobijte gustinu, ubacite spanać, rendani parmezan i limunov sok.
Začinite, pa kad spanać "splasne", sklonite sa ringle. Ukrasite bosiljkom (po želji) i poslužite.
(Telegraf.rs)