Recept za slatko od malina bez konzervansa: Plodovi godinama ostaju celi u gustom sirupu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slatko od malina, kao i slatko od kupina, ne bi trebalo kuvati predugo, jer može da se pretvori u želatin

oto: Shutterstock

Slatko od sezonskog voća nekada je bilo obavezno u svim kućama u Srbiji. Domaćice su recepte za pripremu dobijale od svojih majki i baka, a potom ih prenosile svojim ćerkama.

Iako se čini da je slatko lako napraviti, neretko se događa da se osetljivi plodovi poput malina i kupina prilikom kuvanja pretvore u džem.

Domaćica Branka iz sela Ježevica kod Čačka, članica Udruženja “Evgenija”, otkrila je za Telegraf.rs kako uspeva da skuva slatko od malina, a da plodovi ostanu celi. Recept je nasledila od svekrve, a ona od svoje majke početkom prošlog veka.

Sastojci:

  • 1 kg malina
  • 2 dl vode
  • 1 kg šećera

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer i dobro razmutite, pa stavite da se kuva na tihoj vatri. Kad šećer i voda počnu da se špinuju, spustite očišćene i oprane maline, pa nastavite da kuvate na nižoj temperaturi. Sve vreme skidajte penu koja se pojavljuje na vrhu šerpe.

Slatko od malina, baš kao i slatko od kupina, ne bi trebalo da se kuva predugo, jer može da se pretvori u želatin.

Tokom kuvanja pripremite kašičicu i porcelansku tacnu, pa s vremena na vreme sipajte malu količinu slatka na tacnicu da proverite gustinu sirupa. On bi trebalo da bude ređi nego med i staklast.

Kad slatko dostigne potrebnu gustinu, skinite šerpu sa šporeta, razlijte ga u tegle, hermetički ih zatvorite i držite na tamnom i suvom mestu.

Bez obzira na to što u ovo slatko ne ide konzervans, ono može da opstane više godina, a da se ne pokvari.

Prijatno!

(Telegraf.rs)