Domaći sirup od kupina: Ukusan sok za zdrav dan
Ako ga napravite malo gušćim, možete da ga koristite i kao preliv
Recept za pripremu sirupa od kupina je prilično jednostavan i ne zahteva previše vašeg vremena.
Idealan je kao sok, a ako ga napravite malo gušćim, možete da ga koristite i kao preliv u desertima ili kao sastojak za pite, kolače i druge slatkiše.
S obzirom da im je sezona pri kraju, pravi je trenutak da iskoristite ovo bobičasto voće i ostavite malo fantastičnog letnjeg ukusa, ali i zdravlja, u teglicama za zimu.
Veoma je važno da kupite crne ili tamnoplave, velike i zdrave bobice. Ukoliko su kupine crvenkaste, to znači da su prerano ubrane. Takođe izbegavajte i one koje imaju mrlje ili su previše mekane.
Sastojci:
- 2 kg kupina
- 2 kg šećera
- 2 kesice limunske kiseline
- 2 litre vode
Priprema:
Kupine dobro operite i očistite od grančica. Pošto ostavljaju boju, bilo bi dobro da stavite zaštitne rukavice.
Očišćene kupine spustite u lonac, prelijte vodom i kuvajte na jakoj vatri dok ne ne počne da vri. Potom smanjite temperaturu i kuvajte još 15 minuta.
Dodajte šećer i nastavite da kuvate dok se šećer skroz ne otopi.
Dodajte limunsku kiselinu i sve dobro promešajte.
Procedite sirup kroz filter za kafu ili gazu.
Sipajte ga vrućeg u sterilisane tegle, ohladite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Sirup razblažite sa vodom ako ga služite kao sok.
(Telegraf.rs)