Slatko od zelenog paradajza: Prava poslastica za zimske dane

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iskoristite bogatstvo bašte

Foto: Shutterstock

Završnica leta i ulazak u jesenju sezonu prepoznatljivi su po spremanju zimnice.

Među mnogobrojne recepte za razna slatka vredno je dodati i recept od zelenog paradajza.

Ukus je blag, neutralan, a kada ovim slatkom poslužite goste, sigurno ćete čuti pozitivne reakcije.

Sastojci:

  • 1 kg zelenog paradajza
  • 1,5 kg šećera
  • štap vanile
  • 200 g seckanih oraha
  • 2 limuna

Priprema:

Paradajz operite i isecite ga na komade željene veličine. Ako su sasvim mali paradajzi, možete ih prepoloviti i probosti čačkalicom.

Šećer prelijte vodom, pa kuvajte da dobijete gust sirup.

Dodajte mu paradajz, pa kuvajte do željene gustine, obično od 30 do 40 minuta.

U skuvanu smesu dodajte kriške limuna, štap vanile i ostavite da prenoći.

Po želji, u slatko možete dodati i iseckane orahe.

Slatko sipajte u sterilisane tegle i ostavite na tamnom, dovoljno hladnom mestu.

(Telegraf.rs)