Slavoljub nam otkriva tajnu dobrog pasulja: "Najbitnija je priprema i zaprška"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posetili smo Pasuljijadu i tamo saznali što šta o ovom ukusnom jelu

U Levaču, nadomak Trstenika i opštine Rekovac održana je sada već tradicionalna manifestacija "Levačka pasuljijada".

Ove godine ova zanimljiva smotra održala se deseti put i okupila je veliki broj takmičara, ali i posetilaca koji su hteli da okuse pravu, srpsku, tradicionalnu hranu - pasulj, kao što i sam naziv kaže.

Razna udruženja rešila su da se oprobaju u pravljenju pasulja i tako osvoje prvo mesto. Tako se prijavila i ekipa "Karapandža Ćuprija" čiji nam je glavni član Slavoljub Dimi odao tajnu na koji način ga oni prave. Treba napomenuti da su prošle godine oni zauzeli treće mesto u takmičenju za najbolji pasulj.

- Spremamo ga tako što ga prvo potopimo 12 sati u vodi, uglavnom to radim uveče. Ujutru ga procedim, a luk upržim na masti ili ulju šta ima u kuhinji, pa onda stavim vodu i pasulj. Ubrzo stavim kolenice i suva rebra i to se kuva. Posle nekog vremena, skinem kosti i ostavim samo meso i tek onda ubacim slaninu i malo kobasice, može da bude blago ljuta. Naravno, zaprška se podrazumeva - to su luk i brašno.

Bilo kako bilo, svako je pronašao svoj način za pravljenje jednog od omiljenog obroka, a vi nam javite utiske kako je vama prošla priprema pasulja.

Detaljan recept i snimak sa Pasuljijade možete pogledati na snimku sa početka teksta.

(Telegraf.rs)