Poslastica našeg detinjstva: Recept za tufahije koje se lako spremaju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neprikosnoveni je desert mnogima od nas kada su nam drage bake ovo spremale

Foto: Shutterstock/Creative Family

One malo starije generacije rado se prisećaju tradicionalnih recepata, što slaniša što slatkiša koje su nam bake sa užitkom spremale.

Mi vam u nastavku nudimo jedan baš takav delišes koji će vas vratiti u detinjstvo, a kada su tufahije u pitanju, onda će vrlo brzo i nestati sa stola.

Sastojci:

  • 10 jabuka
  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • 150 g mlevenih oraha
  • limunov sok
  • 1 kašika mleka
  • 1 kesica vanil šećera

Priprema:

Sve jabuke oljuštite i polako i lagano središnji deo izvadite odnosno izdubite jabuke sa sve košticama.

U šerpu sipajte vodu, šećer i limunov sok kako biste napravili sirup. Kada proključa, lagano spustite jabuka. Kuvajte ih oko 15 minuta, samo pazite da se ne raspadnu. Kada bude skuvana jedna strana, polako ih okrenite na drugu, ukoliko se one same ne okrenu.

Izvadite jabuke iz sirupa i ostavite ih da se ohlade, najbolje na sobnoj temperaturi, a kasnije ih možete staviti u frižider.

Za to vreme, dok se jabuke hlade, orahe prelijte vrelim mlekom u koje ste sipali vanilin šećer, pa tom smesom punite izdubljene jabuke.

Po želji možete ih ukrasiti šlagom ili umućenom slatkom pavlakom i držati ih u frižideru do posluživanja.

Prijatno!

(Telegraf.rs)