Mimoza salata je neizostavni deo bogate trpeze: Neka gosti uživaju u preukusnom jelu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slojevita i raskošna, ova salata je omiljena mnogima

Foto: Shutterstock/Lika Mostova

Razna slavlja ne mogu proći bez dobro poznatih salata u našem narodu, a jedna od njih je svakako salata mimoza. Ona će i svaki porodični ručak pretvoriti u pravu gozbu.

Njenih varijanti je mnogo, a u nastavku pogledajte jedan od ukusnih recepata za ovu salatu koju morate spremiti prvom prilikom.

Sastojci:

  • 3 krompira
  • 300 g stišnjene šunke
  • 300 g kačkavalja
  • 4 jajeta
  • 400 ml kisele pavlake
  • 200 g majoneza
  • začini

Priprema:

Krompir oljuštite i skuvajte, a skuvajte i jaja. Kada budu gotovi, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.

Za to vreme izrendajte šunku i polovinu količine kačkavalja, a kada se krompir ohladi, izrendajte i njega. Drugu polovinu kačkavalja izrendajte na sitnije rende.

Za ređanje ove salate pripremite veću činiju kako bi se presek salate lakše uočio.

Prvo stavite polovinu rendanog krompira, začinite solju i biberom, pa premažite tanak sloj kisele pavlake. Potom poređajte rendanu šunku i premažite majonezom. Pospite preko svega krupno rendani kačkavalj i dva rendana jajeta. Preko svega sipajte kiselu pavlaku.

Ponovite redosled slaganja sastojaka, a salatu završite sitno rendanim kačkavaljem i dekorišite po želji. Rashladite je lepo i poslužite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)