Rižoto po receptu Gordona Remzija: Sprema se bez pirinča, ali je i dalje ukusan i sočan
Obrok koji će vam ispuniti nepca zadovoljstvom
Gordon Remzi je bez sumnje jedan od najboljih kuvara na svetu i njegovi recepti su uvek dobro zapaženi od strane čitalaca i gledala širom planete. Nedavno je Gordon Remzi otkrio na koji način on sprema rižoto, jedan od svima poznatih recepata sa proverenim sastojcima i malim novinama, piše "Express".
Sastojci:
Za temeljac od pečuraka:
- 220 g pečuraka
- 1 šargarepa
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 30 g suvih vrganja
- malo soli
- maslinovo ulje
Za rižoto:
- 2 kašike neslanog putera
- 1 manji praziluk
- 450 g pečuraka
- 2 grančice timijana
- 1 šolja ječma
- so
- pola šolje belog vina
Priprema:
U veći lonac sipajte maslinovo ulje pa kada se zagreje stavite grubo iseckane pečurke, šargarepu, beli i crni luk i malo soli. Ostavite na srednjoj vatri da se dinsta ali morate stalno mešate da ne bi zagorelo.
Posle toga ubacite suve vrganje, sipajte oko 10 šoljica vode i prokuvajte sve zajedno, pa smanjite još temperaturu ringle i ostavite da se krčka oko pola sata. Kada prođe ovo vreme, sklonite sa šporeta i procedite sadržaj lonca slobodno stiskajući pečurke i ostalo povrće kako bi se što bolje ocedilo. Povrće vam neće trebati pa ga ili pojedite ili stavite u zamrzivač za neku drugu upotrebu, a proceđeni temeljac držite na ringli srednje temperature da bude sve vreme topao.
U međuvremenu otopite puter, pa mu dodajte praziluk i so pa dinstajte do pet minuta. Tada dodajte iseckane pečurke i timijan pa uz povremeno mešanje dinstajte. Kada to malo omekša, ubacite ječam i malo soli i ostavite par minuta da se sjedini i dodatno omekša.
Vreme je da dodate belo vino pa sve kuvajte nekoliko minuta dok tečnost ne ispari. Smanjite temperaturu ringle pa dodajte postepeno, kutlaču po kutlaču već toplog temeljca od pečuraka.
Dobijenu smesu mešajte dok ječam ne upije svu tečnost uz dodavanje temeljca pa mešajte i kuvajte od 30 do 40 minuta sve dok ječam ne omekša skroz.
Prijatno!
(Telegraf.rs)