Napravili smo kimči: Da li znate kako se sprema čuvena korejska turšija

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve je u pripremi i seckanju

Da li znate šta je kimči?

Korejska trpeza je nezamisliva bez ovog recepta.

Zimski specijalitet kimči se pravi od kineskog kupusa, ali možete da koristiti i naš, domaći kupus. Takođe možete da kombinujete i drugo sezonsko povrće i začine.

Možda ove zime možete, pored uobičajenog kiselog kupusa, da pokušate da napravite i ovo tradicionalno korejsko jelo.

Sastojci:

  • 2 glavice kineskog kupusa
  • dajkon rotkva
  • 2 kašike izrendanog đumbira
  • 7 čenova usitnjenog belog luka
  • 4 mlada luka
  • 2 kašike čilija u prahu
  • 70 g morske soli
  • šolja vode

Priprema: 

Operite i isecite kupus na tračice.

Dajkon rotkvu oljuštite i isecite na štapiće debljine centimetar.

Mladi luk iseckajte na tračice duge oko pet centimetra.

Pripremljeno povrće prebacite u veliku činiju.

Sada dobro razmutite so u vodi.

Prebacite povrće u posudu i sipajte vodu i so preko njega. Dodajte beli luk, đumbir i čili i sve dobro promešajte.

Prekrijte posudu i ostavite salatu da odstoji šest sati sati.

Kada istekne vreme, u pripremljenu veliku teglu prebacite salatu. Jako pritisnitite povrće, prespite su tečnost i dobro zatvorite teglu.

Ostavite salatu da odstoji dva do tri dana na tamnom i hladnom mestu.

I to je to. Dobili ste kimči, čuvenu kinesku salatu.

Korejci prilikom služenja vole da je pospu pečenim susamom preko i da dodaju riblji sos.

(Telegraf.rs)