Napravili smo kimči: Da li znate kako se sprema čuvena korejska turšija
Sve je u pripremi i seckanju
Da li znate šta je kimči?
Korejska trpeza je nezamisliva bez ovog recepta.
Zimski specijalitet kimči se pravi od kineskog kupusa, ali možete da koristiti i naš, domaći kupus. Takođe možete da kombinujete i drugo sezonsko povrće i začine.
Možda ove zime možete, pored uobičajenog kiselog kupusa, da pokušate da napravite i ovo tradicionalno korejsko jelo.
Sastojci:
- 2 glavice kineskog kupusa
- dajkon rotkva
- 2 kašike izrendanog đumbira
- 7 čenova usitnjenog belog luka
- 4 mlada luka
- 2 kašike čilija u prahu
- 70 g morske soli
- šolja vode
Priprema:
Operite i isecite kupus na tračice.
Dajkon rotkvu oljuštite i isecite na štapiće debljine centimetar.
Mladi luk iseckajte na tračice duge oko pet centimetra.
Pripremljeno povrće prebacite u veliku činiju.
Sada dobro razmutite so u vodi.
Prebacite povrće u posudu i sipajte vodu i so preko njega. Dodajte beli luk, đumbir i čili i sve dobro promešajte.
Prekrijte posudu i ostavite salatu da odstoji šest sati sati.
Kada istekne vreme, u pripremljenu veliku teglu prebacite salatu. Jako pritisnitite povrće, prespite su tečnost i dobro zatvorite teglu.
Ostavite salatu da odstoji dva do tri dana na tamnom i hladnom mestu.
I to je to. Dobili ste kimči, čuvenu kinesku salatu.
Korejci prilikom služenja vole da je pospu pečenim susamom preko i da dodaju riblji sos.
(Telegraf.rs)