Porketa za porodični ručak: Idealna praznična delicija
Savršen ručak za najlepše praznične trenutke
Raskošan božićni ručak ne može da prođe bez mesa pripremljenog na ovaj način. Kombinaciju začina možete menjati po vašem ukusu. Upravo u tome je čar ovog jela da ga začinite onako kako vi najviše volite.
Sastojci za porketu:
- oko 2 kg prasetine bez kosti
- mast
- suvi bosiljak
- peršun
- tucana ljuta paprika
- komorač
- biber
- piment
- so
Priprema porkete:
U avanu ili mlinu za kafu sameljite sve suve začine. Meso posolite i pobiberite i dobro utrljajte na strani kože.
Unutrašnji deo pospite samlevenim začinima i sve smotajte u rolat. Rolat uvežite kanapom kako se ne bi otvorio prilikom pečenja. Kožu premažite sa svih strana masnoćom i rolat stavite u tepsiju sa rešetkom. U tepsiju sipajte vodu toliko da ne dodiruje meso na rešetki. Sve umotajte u alu foliju.
Pecite na 180-200 stepeni, oko 1,5-2 sata.
Nakon tog vremena meso bi trebalo da je već omekšalo, ako mislite da nije dovoljno pečeno, vratite ga da se peče još ispod folije. Kada je meso omekšalo, skinite foliju, povećajte temperaturu rerne na 220 stepeni i pustite ga da se zapeče koliko je potrebno da koža porumeni i postane krckava.
Pečeno meso izvadite i ostavite da se prohladi kako biste mogli da ga isečete.
Porketu poslužite sa prilogom po vašem izboru.
Prijatno!
(Ona.rs)