Novogodišnji brauni: Pustite mašti na volju
Savršena poslastica za prazničnu zabavu
Ovi praznični kolačići su superslatki, a recept je lak za pravljenje i potpuno prilagodljiv, što ih čini hitom na svakoj prazničnoj zabavi.
Čokoladni brauni bogati ukusom kakaa, u kombinaciji sa slatkom kremom, prave se toliko lako da su veoma zabavni da ih spremate i sa decom, a jednako svečani da ih poslužite gostima.
Možete da ih dekorišete kako želite u prazničnom duhu.
Sastojci:
- 200 g neslanog putera isečenog na kockice, plus dodatak za podmazivanje
- 100 g crne čokolade, iseckane
- 100 g mlečne čokolade, seckane
- 3 velika jajeta
- 300 g šećera
- 100 g običnog brašna
- 50 g kakao praha
- ½ kašičice muškatnog orašćića
za dekoraciju
- šarene slamčice ili štapići
- mrvljeni keks
- topljena čokolada
- jestive šarene mrvice za kolače
- slatka pavlaka
- jestive boje
- 1-2 kašičice šećera u prahu za posipanje
Priprema:
Podmažite i obložite kalup za kolače i zagrejte rernu na 180 stepeni.
Istopite puter i čokoladu u mikrotalasnoj pećnici. Ukoliko nemate mikrotalasnu, u posebnoj šerpi stavite vodu do tačke ključanja i na otvor spustite posudu sa čokoladom i puterom i mešajte dok se ne rastope. Ostavite mešavinu čokolade i putera da se malo ohladi.
Za to vreme umutite jaja i šećer mikserom dok se ne udvostruči i ne postane bleda.
Dodajte u jaja otopljenu čokoladu, zatim sipajte brašno, kakao i muškatni orašćić.
Prespite smesu u pleh, poravnajte vrh lopaticom i pecite 20 do 25 minuta.
Kada je kolač gotov, ostavite ga da se potpuno ohladi, a zatim ga prebacite u frižider sa se potpuno stegne.
Ohlađen kolač isecite na trouglove ili koristite kalup jelkice. Tako isečene kolačiće nabodite na slamčice ili slane štapiće koje možete da umočite u rastvor od otopljene čokolade.
Dekorišite sa otopljenom čokoladom, slatkom pavlakom u različitim bojama i/ili jestivim dekorativnim mrvicama. Pustite mašti na volju.
Ohlađene kolačiće pospite šećerom u prahu da napravite efekat snega i pospite sa izmrvljenim keksom.
(Ona.rs)