Recept za turski menemen: Originalno se služi kao doručak, a vi odlučite sami kad ćete ga jesti

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve spremljeno za manje od 30 minuta

Foto: Shutterstock

Ako volite sataraš, obožavaćete i recept ovaj turski specijaltitet - menemen.

Osim što se jednostavno pravi, kombinacija paprike, paradajza, uz dodatak jaja i začina, sve spremljeno za manje od 30 minuta je idealno rešenje za obrok kada šte željni svežeg ukusnog povrća a imate malo vremena.

U Turskoj se obično služi kao doručak, ali je jednako ukusan i za ručak i večeru, pa i užinu.

Sastojci:

  • 4 paprike različite boje
  • 3 veća paradajza
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 ljuta paprika
  • 3-4 jajeta
  • 20 ml maslinovog ulja
  • 20 gr putera
  • malo šećera
  • po ukusu so i biber
  • seckani peršunov list

Priprema:

Dobro očistite i operite povrće. Sitno isecite crni luk. Paradajz oljuštite i iseckajte na sitnije kocke.

Papriku iseckajte na kockice, a ljutu papriku očistite od semenki i isecite na kolutove.

Stavite u dublji tiganj puter i ulje da se zagreje, a potom dodajte luk i pržite ga dok ne postane staklast.

Zatim dodajte papriku, malo posolite i poklopite da se dinsta dok ne bude do pola mekana.

Nakon paprike ide paradajz, koji ćete malo i da pošećerite, i ponovo poklopite da se sve dinsta dok ne omekne. Kada se raskuva, ispasirajte malo paradajz sa viljuškom.

U ovako omekšano povrće razbijte jajeta, pobiberite i dosolite po ukusu, a potom sve promešajte da se sjedini. Ostaviti sve još nekoliko minuta da ukrčka.

Topao menem pospite iseckanim peršunovim listom i poslužite uz domaći hleb.

(Ona.rs)