Spremite najelegantniji čoko-desert: Saher tortu će vaša nepca dugo pamtiti
Recept po "bečkoj školi" koji obećava
Saher torta, jedna od najpoznatijih i najomiljenijih poslastica svetske kuhinje, sinonim je za luksuz i raskošan ukus čokolade, a možete je napraviti sami i to veoma lako.
Recept za ovu tortu treba biti takav da se napravi savršeni balans između čokoladne, suvlje kore i marmelade. Upravo takva priprema vas očekuje u ovom receptu za tortu koja osvaja srca od 19. veka.
Sastojci za Saher tortu:
Za koru:
- 200g crne čokolade
- 200g putera
- 200g šećera
- 6 jaja
- 150g brašna
- 100g marmelade od kajsije
Za fil:
- 200g crne čokolade
- 200ml slatke pavlake
- 100g putera
- 100g marmelade od kajsije
Za glazuru:
- 100g crne čokolade
- 50ml slatke pavlake
Priprema Saher torte:
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Pripremite kalup za tortu srednje veličine i obložite dno papirom za pečenje, te ga premažite puterom.
Prvo pripremate koru. Otopite čokoladu i puter na pari. U drugoj posudi, umutite jaja sa šećerom dok ne postane penasta struktura. Lagano umešajte otopljenu čokoladu i puter, a zatim postepeno dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte marmeladu, bez komadića voća i ponovo mešajte.
Uljite smesu u pripremljeni kalup i pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta. Izvadite koru i ostavite da se potpuno ohladi.
Na redu je fil.
Otopite čokoladu i puter na pari, zatim dodajte slatku pavlaku i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. U to dodajte marmeladu. Ostavite fil da se malo ohladi.
Premažite ohlađenu koru pripremljenim filom, ravnomerno rasporedite po površini. Ostavite tortu u frižideru da se fil stegne, otprilike do dva sata.
Za glazuru treba da otopite čokoladu i slatku pavlaku na pari, dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da se malo ohladi.
Izvadite tortu iz frižidera i prelijte je pripremljenom glazurom. Vratite tortu u frižider da se glazura stegne, najbolje je ostaviti je preko noći.
Poslužite uz kafu i uživajte u savršenoj Saher torti.
Prijatno!
(Ona.rs)