Ideja za ručak: Kafanski recept za svinjsku kolenicu u paradajz-sosu
Nešto drugačije, interesantno i ukusno
Svinjska kolenica može da se spremi na mnogo načina, a današnji recept će vas potpuno oduševiti.
Ukoliko ste ljubitelj kafanskih kuvanih jela, pred vama je upravo jedan takav "dragulj" - svinjska kolenica u paradajz-sosu.
Iako je možda potrebno malo više vremena za pripremu, svaki minut proveden u kuhinji će vam se isplatiti.
Sastojci:
- 1 kolenica
- 3 paradajza
- 2 dl paradajz-soka
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- so i biber prema ukusu
- bosiljak
- peršun
- ulje
Priprema:
Kolenicu je potrebno da potopite u hladnu vodu da odstoji preko noći.
Sutradan, nakon što dobro odstoji, stavite kolenicu u šerpu srednje veličine i nalijte vodom "da ogrezne". Zatim poklopite šerpu i kuvajte kolenicu oko jedan sat.
Za to vreme iseckajte paradajz, crni i beli luk. Na malo ulja prodinstajte povrće dok ne omekša, a potom uspite paradajz-sok, so, biber i kašiku šećera. Stavite i začine prema ukusu, najbolje bosiljak i peršun.
Sos kuvajte dok ne ukuva dopola, a potom u njega ubacite kolenicu. Ko voli, može i da otkloni meso sa koske.
Dinstajte sve zajedno dok sos lepo ne ukuva.
Meso i sos od paradajza poslužite uz pire krompir.
(Ona.rs)