Recept za piroške sa sirom i spanaćem: Domaće pecivo kao odlična ideja za doručak

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Neka vam jutro zamiriše na detinjstvo

Foto: Shutterstock/Dementieva Iryna

Testo i pecivo iz pekare je često prva opcija za usputni doručak. Ipak, najbolje rešenje jeste da se kod kuće napravi slasno pecivo, posebno u dane vikenda.

Danas smo vam spremili recept za piroške sa sirom i spanaćem koji će vam se sigurno dopasti.

Sastojci za piroške sa sirom i spanaćem:

  • 2 kg svežeg spanaća
  • 200 g sitnog sira
  • 2 jajeta + 1 žumance
  • 700 g brašna
  • 1 kašika mleka
  • 2 šolje vode
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kocka kvasca
  • malo susama
  • ulje
  • so

Pripema piroški sa sirom i spanaćem:

Malo vode zagrejte, pa u nju otopite kvasac. Ostavite sa strane da se aktivira, a u drugu činiju prosejte brašno. Kada se kvasac aktivira i "podigne", ubacite dve kašike brašna i promešajte. Potom promešani kvasac ubacite u ostatak brašna i dodajte ulje i sirće. Posolite po ukusu.

Smesu promešajte pa je prebacite na radnu površinu i zamesite meko i glatko testo. Kada ga lepo oblikujete, prekrijte ga krpom i ostavite na toplom oko 50 minuta da testo nadođe.

Za to vreme očistite spanać i operite ga, pa stavite u šerpu sa vodom da provri, čisto da se malo popari. Po želji može spanać i da vam bude svež. Pažljivo ga ocedite pa isecite na sitnije komade.

Umutite jaja pa ubacite u spanać, a po ukusu možete dodati i neke začine poput origana ili mlevene crvene paprike. Na kraju ubacite sitan sir i dobro promešajte da se sir lepo rastrese.

Kada je testo nadošlo, podelite ga na željene delove i od svakog dela napravite jufku poređane na radnoj površini. Ponovo ih pokrijte krpom i ostavite još 10 minuta da se podignu. Svaku jufku razvaljajte oklagijom u ovalni oblik i punite nadevom od sira i spanaća. Svaku jufku urolajte i prebacite u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. I u plehu ih ostavite do 10 minuta da nadođu.

Tek onda ih premažite mešavinom žumanceta i mleka i po želji ulja pa pospite susam. Pecite na 180 stepeni sve dok ne porumene i dok ne dobiju zlatnu boju. Kada budu gotovi, pokrijte ih krpom da se popari i korica malo omekša.

Prijatno!

(Ona.rs)