Peglana kobasica na visokom mestu liste najboljih evropskih mesnih prerađevina: Tu je još jedna delicija

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Podaci su objavljeni na poznatom kulinarskom sajtu

Foto: Shutterstock

Da je Srbija poznata po mesu i mesnim specijalitetima, o tome ne treba pričati. Ipak, svaki kraj ove naše lepe države poseduje neki specijalitet po kome je poznat. Od Vojvodine pa do juga zemlje svaki okrug se može dičiti nečim svojim.

Kada je reč o Pirotu, to je onda peglana kobasica. Njena smesa je posebna, a tek da se ne priča o tome koliko je vremena potrebno da ona "sazri", da bude adekvatno pripremljena za jelo.

Da nije svega toga, ne bi se našla na vrhu liste najboljih 66 evropskih mesnih prerađevina koja je ažurirana 15. marta. Naime, zauzela je visoko šesto mesto. I još jedno "naše čedo" je na listi, a u pitanju je sremski kulen - 30. mesto, piše "TasteAtlas".

Prvo mesto je zauzela mesna prerađevina nama geografski blizu - slavonski kulen.

Ovo je lista prvih 10:

1. Slavonski kulen (Hrvatska)

2. Baranjski kulen (Hrvatska)

3. Čabao kolbaš (Mađarska)

4. Ajfon sucugu (Turska)

5. Segedinska salama (Mađarska)

6. Pirotska peglana kobasica

7. Paio de beha (Portugalija)

8. Ventricina (Italija)

9. Salama de sibiu (Rumunija)

10. Kulenova seka (Hrvatska)

30. Sremski kulen

(Ona.rs)