Ideje za brzi ručak: Recept za "tako" salatu
Prepuna mesa, povrća i sa dosta sira, ima sve one "prave stvari" za dobar obrok
Retko da postoji izdašnija i raznovrsnija obrok-salata od klasične "tako" salate. Prepuna mesa, povrća i sa dosta sira, ima sve one "prave stvari" za dobar ručak ili večeru.
U ovom receptu vam predstavljamo klasičnu verziju, ali najbolja stvar u vezi sa tako salatom je što je veoma - prilagodljiv. Pripremite sve svoje omiljene sastojke i dodatke za salatu, pomešajte ih u veliku činiju i dobijate bez muke brz i kvalitetan obrok.
Uz to dodajemo i recepte kako da spremite čuveni tako začin i pico de gallo, meksički umak, koje uvek možete da imate pri ruci.
Sastojci:
- 500 g mlevene junetine
- so i biber prema ukusu
- 2 kašike tako začina
- 2 kašike paradajz pirea
- 2 šolje biljnog ulja
- 2 kukuruzne tortilje, isečene na trakice
- 2 glave zelene salate
- 2 1/2 šolje prepolovljenih čeri paradajza
- 1 konzerva crnog pasulja, oceđena, isprana
- 1 šolja rendanog kačkavalja
- 1/2 šolje pico de gallo
- 1/4 šolje seckani svež korijander
- 1/2 šolje pavlake
Tako začin:
- 1/2 šolje čili u prahu
- 1/4 šolje mleveni kim
- 2 kašike dimljena paprika
- 4 kašike sveže mleveni crni biber
- 4 kašike Beli luk u prahu
- 4 kašike soli
- 4 kašike crni luk u prahu
- 2 kašike sušeni origano
Pico de gallo
- 1 šolja sitno seckanog belog luka
- 1 srednja ljuta papričica
- ¼ šolje soka limuna
- ¾ kašičice fine morske soli
- 4 velika paradajza, sitno seckani
- ½ šolje sitno seckanog svežeg korijandera
Priprema:
U velikom tiganju propržite junetinu, a potom začinite sa solju i biberom. Dodajte tako začin, paradajz pastu i dve kašike vode. Dinstajte meseco dalje, povremeno mešajući, dok junetina ne porumeni, oko pet minuta. Uklonite sa vatre.
U drugi veliki tiganj, sipajte ulje i zagrejte na srednje jakoj vatri da bude vrelo, ali da ne počne da dimi. Ispržite isečene trake tortilje do zlatno smeđe boje, oko dva minuta. Prebacite na papirni ubrus i odmah posolite.
U velikoj činiji začinite zelenu salatu sa prstohvatom soli, zatim dodajte paradajz, pasulj i junetinu. Sve dobro promešajte da se sjedini.
Na vrh pospite kačkavalj, pico de gallo, korijander i trakice od tortilje, i sve zalijte sa pavlakom.