Slatko od šumskih jagoda je omiljena poslastica cele godine: Nećete odoleti prelepom ukusu

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Priprema ovog slatkiša nije nimalo komplikovana

Foto: Shutterstock/GalinaSh

Nekada su nam naše bake nudile odmah po ustajanju slatko od voća da nas razbudi i jer je takav bio običaj. Danas se slatko jede u bilo koje doba dana. Slatko od šumskih jagoda je mnogima jedno od omiljenih, a recept za pravljenje ove poslastice ne zahteva mnogo truda.

Sastojci za slatko od šumskih jagoda:

  • 700 g jagoda
  • 2 kg šećera
  • 2 čaše vode
  • par kolutova isečenog limuna

Priprema:

Jagode lepo očistite od peteljki stavite ih u cediljku da se ocede. Pod slabim mlazom vode ih lagano operite.

Šećer i vodu lagano stavite da se kuva sve dok ne dobijete gust sirup. Polako i nežno stavite jagode u šećer od sirupa i nastavite da kuvate na srednjoj temperaturi.

Potrebno je da šerpu lagano protresete ali nikako nemojte da mešate varjačom. Kada se dovoljno bude skuvalo, sklonite sa ringle, pažljivo skinite penu koja se stvorila na površini, stavite kolutove limuna i pokrijte pamučnom krpom.

Ostavite tako da odstoji najmanje 10 sati, a posle toga čiste i suve tegle, pazeći da svaka ima dovoljno "sosa", punite slatkim od šumskih jagoda. Možete u tegle staviti i po komad koluta limuna za bolji ukus, a i ne morate, sve po želji. Hermetički zatvorite tegle i držite na hladnom i tamnom mestu.

Prijatno!

(Ona.rs)