Stari recept za posne knedle sa šljivama: Ovako su ih bake pravile

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ili za gomboce, kako volite

Foto: Shutterstock/Dar1930

Klasični recept, bez jaja ili mleka, dobija se tanko i lagano testo. Knedle ili gomboce su mnogima omiljena poslastica iz detinjstva koja podseća na bakinu kuhinju.

Sastojci za posne knedle:

  • 800g krompira
  • 400g brašna
  • 200g griza
  • 20ak šljiva
  • kašičica soli
  • 50-100g šećera za posipanje

Priprema posnih knedli:

Skuvajte krompir sa kašičicom soli. Ispasirajte ih u pire i sačekati da se potpuno ohladi. Onda polako dodajte brašna dok se ne dobije meko testo koje se ne lepi. Razvucite testo i secite na kvadratiće dovoljno velike da u njih uvijete šljivu. Na svaki kvadratić stavite šljivu (bez koštice), uvijte je u testo i napravite kuglicu.

Kuvajte knedle u posoljenoj vodi. Kuvane su kada isplivaju na površinu. Operite ih u hladnoj vodi.

Propržite griz sa malo ulja dok ne dobije zlatnu boju. Dodati knedle i uvaljati ih u griz.

Prijatno!

(Ona.rs)