Danas, na Krstovdan, ovaj kolač treba da se nađe na vašoj trpezi: Posna poslastica će vas oduševiti

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom dana, jede se samo grožđe i hleb, kako kažu običaji!

Foto: Shutterstock

Pravoslavni vernici danas slave Krstovdan. To je crveni slovo i taj dan se obavezno posti. Na ovaj praznik jede se grožđe u baš zato donosimo vam ovaj sjajan recept.

Priprema kolača sa suvim grožđem i orasima:

  • 4 šoljice (od 120 ml) brašna
  • 1 šoljica kokosa
  • 3 šoljice griza
  • 3 šoljice ulja
  • 5 šoljica kisele vode
  • 1 kašičica cimeta

Sirup za prelivanje kolača:

  • 250 g šećera
  • 250 ml vode
  • 50 ml ruma

Za posipanje kolača:

  • 50 g iseckanih oraha

Priprema kolača sa suvim grožđem i orasima:

U vanglicu stavite obično brašno, kokos, griz, pecivo, ulje, cimet i kiselu vodu. Žicom za mućenje, dobro sjedinite sastojke. Zatim dodajte suvo grožđe (prethodno potopljeno u rumu, 10 minuta) i iseckane orahe. Dobro sedinite.

Uzmite pleh i podmazati ga uljem. Sipajte pripremljenu smesu i poravnajte. Po površini pospite 50 grama iseckanih oraha i stavite da se peče, u prethodno zagrijanoj rerni, na 170 stepeni.

Probajte čačkalicom da li je kolač pečen, pa ga izvadite da se prohladi.

Za sirup - u manju posudu stavite šećer, vodu i rum, pa stavite da provri. Od momenta vrenja kuvajte pet minuta. Vrelim sirupom prelijte prohlađeni kolač i ostavite ga da se dobro ohladi i upije sirup.

Prijatno!

(Ona.rs)