Danas, na Krstovdan, ovaj kolač treba da se nađe na vašoj trpezi: Posna poslastica će vas oduševiti
Tokom dana, jede se samo grožđe i hleb, kako kažu običaji!
Pravoslavni vernici danas slave Krstovdan. To je crveni slovo i taj dan se obavezno posti. Na ovaj praznik jede se grožđe u baš zato donosimo vam ovaj sjajan recept.
Priprema kolača sa suvim grožđem i orasima:
- 4 šoljice (od 120 ml) brašna
- 1 šoljica kokosa
- 3 šoljice griza
- 3 šoljice ulja
- 5 šoljica kisele vode
- 1 kašičica cimeta
Sirup za prelivanje kolača:
- 250 g šećera
- 250 ml vode
- 50 ml ruma
Za posipanje kolača:
- 50 g iseckanih oraha
Priprema kolača sa suvim grožđem i orasima:
U vanglicu stavite obično brašno, kokos, griz, pecivo, ulje, cimet i kiselu vodu. Žicom za mućenje, dobro sjedinite sastojke. Zatim dodajte suvo grožđe (prethodno potopljeno u rumu, 10 minuta) i iseckane orahe. Dobro sedinite.
Uzmite pleh i podmazati ga uljem. Sipajte pripremljenu smesu i poravnajte. Po površini pospite 50 grama iseckanih oraha i stavite da se peče, u prethodno zagrijanoj rerni, na 170 stepeni.
Probajte čačkalicom da li je kolač pečen, pa ga izvadite da se prohladi.
Za sirup - u manju posudu stavite šećer, vodu i rum, pa stavite da provri. Od momenta vrenja kuvajte pet minuta. Vrelim sirupom prelijte prohlađeni kolač i ostavite ga da se dobro ohladi i upije sirup.
Prijatno!
(Ona.rs)