Recept za najlepši lava kolač o kom ćete sanjati: Kad ga presečete, nastaje slatka magija
Sa njim nema omaške
30Lava kolač ili lava kejk specifičan je deser koji ne uspeva svima da ispadne po receptu i čarobno.
Ali, ako pažljivo pratite recept, sigurno ćete uspeti da ga prikažete gostima u punom njegovom sjaju. Zato, zavrnite rukave i pređimo na pripremu!
Sastojci za lava kolač:
- 100 g crne čokolade (min. 70% kakaa)
- 100 g putera
- 2 jajeta
- 2 žumanca
- 50 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 50 g brašna
- prstohvat soli
Priprema lava kolača:
Rernu uključite da se zagreje na 220 stepeni.
Podmažite četiri kalupa (ili slične male posude) sa maslacem i pospite ih kakaom u prahu, da se kolač lakše izvadi.
U manjoj posudi, otopite puter i crnu čokoladu na laganoj vatri, mešajući dok se ne sjedine. Ostavite da se malo ohladi.
U drugoj posudi, umutite jaja, žumanca, šećer i vanilin šećer dok ne postanu svetla i pufnasta smesa. Dodajte otopljenu čokoladu i puter, dobro promešajte.
Smanjite brzinu miksera i dodajte prosejano brašno i prstohvat soli.
Lagano promešajte dok se sve ne sjedini, pazeći da ne premešate.
Zatim, podelite smesu ravnomerno u pripremljene kalupe, ostavljajući malo prostora na vrhu.
Stavite kalupe u prethodno zagrijanu rernu i pecite 12-14 minuta. Kolačići treba da budu čvrsti sa spolja, ali mekani i tečni unutar.
Izvadite kolače iz rerne i ostavite da se ohlade par minuta pre nego što ih okrenete na tanjire.
Poslužite tople, možete ih posuti šećerom u prahu ili poslužiti sa voćem, mrvicama badema ili šlagom.
Prijatno!
(Ona.rs)