Napravite najmekši hleb ikada: Oduševite ukućane, a gosti će vam tražiti recept

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Hleb je namirnica koja se uvek nalazi na našoj trpezi. Gotovo da ide uvek uz sve, mada naravno postoje izuzeci. Ne postoji lepši ukus od onog domaćeg hleba, posebno ako ga sami napravite.

Recept za najmekši hleb nalazi se u nastavku, a kada ga budete napravili, svi će vam se diviti na izvanrednom umeću.

Sastojci za najmekši hleb:

  • 1 šolja mlake vode
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika putera
  • 700 g brašna
  • otopljeni puter
  • 1 žumance

Priprema najmekšeg hleba:

U velikoj posudi sipajte toplu vodu i dodajte joj suvi kvasac. Blago promešajte i ostavite sa strane oko 10 minuta da se kvasac aktivira. Posle ovog vremena, smesa će postati penasta.

Potom dodajte so, puter koji ste prethodno držali na sobnoj temperaturi i usitnili na manje kocke i postepeno dodajte brašno, istovremeno muteći mikserom, a posle toga rukom. Kada oblikujete testo, potrebno je da ono bude glatko i bez grudvica i nema potrebe da ga mesite duže od 8-9 minuta.

Formirano testo pokrijte krpom ili providnom folijom i ostavite najmanje 30 minuta da se testo podigne, pa držite na toplom. Posle ovog vremena, premesite ga. Videćete da je mekše nego kada ste počeli da ga mesite. Potom ga prebacite u tepsiju u kojoj ćete peći hleb podmažite uljem i puterom pa pospite malo brašna. Hleb možete blago prstima "probosti" po površini kako bi se izbacio višak vazduha ako ga kojim slučajem ima.

Ponovo ga prekrijte providnom folijom i ostavite oko 45 minuta da još nadođe. Posle toga ga pecite na 200 stepeni oko 5 minuta, pa smanjite na 180 stepeni oko pola sata ili sve dok ne porumeni.

Kada bude gotov, ohladite ga i spreman je za posluženje.

Prijatno!

(Ona.rs)