3 jela za prvi dan Božićnog posta: Preukusni jelovnik kao najava šestonedeljnog režima

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Sutra počinje Božićni post koji će trajati sve do 6. januara, dan pred Božić i u ovom periodu bi trebalo da se uzdržavamo od mrsne hrane. Vernici koji se odluče na post, treba da budu spremni da će se u narednih šest nedelja ustručavati od nedozvoljene hrane, a mi smo odabrali jelovnik za prvi dan Božićnog posta.

Čorba od šampinjona

Sastojci za čorbu od šampinjona:

  • 500 g šampinjona
  • 2 veća krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 3 čena belog luka
  • 400 ml povrtnog bujona
  • 1 štap celera
  • 1 list lovora
  • 2 kašičice suvog začina
  • 1 šaka svežeg spanaća
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • malo soli

Priprema čorbe od šampinjona:

Na maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk, kao i šargarepu isečenu na kolutove. Štap celera isecite na manje komade pa dodajte i njega, povremeno mešajući, sve dok povrće na omekša. Onda dodajte sitno seckan beli luk, pa dodajte začine i promešajte.

Šampinjone oljuštite pa isecite na komade po želji, najbolje u slajsovima pa ubacite u šerpu i kratko dinstajte. Krompir oljuštite i isecite na manje komade pa dodajte i njega. Nalijte bujon i ostavite da se krčka. Možete pojačati temperaturu ringle i kuvajte dok ne provri.

Kada provri, smanjite temperaturu i ubacite spanać. Kuvajte dok on ne omekša, a neće mu trebati mnogo. Poslužite čorbu dok je još topla.

Prijatno!

Rižoto sa povrćem

Sastojci za rižoto sa povrćem:

  • 200 g pirinča
  • 1 šaka kukuruza šećerca
  • 1 šaka graška
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • malo susama
  • so, biber
  • seckani peršun
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema rižota sa povrćem:

Na maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk i šargarepu. Kada oni malo omekšaju, dodajte ostalo povrće i nalijte vodom.

Za to vreme, properite pirinač i dodajte ga skoro kuvanom povrću i pustite da sve vri oko 15 minuta, poklopite šerpu i sklonite sa ringle. Susam prepecite na tiganju i dodajte rižotu, a na kraju i sitno seckani peršun.

Prijatno!

Medeno srce sa višnjama

Sastojci za medeno srce sa višnjama:

  • 250 g brašna
  • 300 g očišćenih višanja
  • 3 kašike kakao-praha
  • 200 g šećera
  • 250 ml kisele vode
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 100 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, šećer, kiselu vodu i ulje. Sve sastojke dobro umutite.

U podmazan i brašnom posut pleh sipajte polovinu smese, pa pecite na 200 stepeni desetak minuta, odnosno dok se na površini kolača ne uhvati korica. Izvadite tepsiju iz rerne, preko kolača sipajte očišćene višnje, pa preko višanja sipajte ostatak smese za kolač i vratite u rernu da se peče. Kolač je gotov kad se odvoji od ivica tepsije.

Ostavite kolač da se prohladi, a pa ga prelijte glazurom od ulja i 100 grama čokolade za kuvanje.

Prijatno!

(Ona.rs)