Domaći hrono hleb iz vaše kuhinje: Na trpezi će postati omiljena namirnica, slaže se uz sve
Hleb je neizostavna namirnica koja se nalazi na našoj trpezi i nijedno glavno jelo ne može proći bez njega, a mnogima je obavezan i za doručak ili večeru. Domaći i to hrono hleb možete uvek napraviti u svojoj kuhinji po jednostavnom receptu.
Sastojci za domaći hrono hleb:
- 300 g raženog brašna
- 100 g speltinog brašna od celog zrna
- 100 g heljdinog brašna
- pola šolje semenki (lan, susam, semenke bundeve, semenke suncokreta)
- 4 kašike maslinovog ulja
- prstohvat soli
- 1 kesica praška za pecivo
- pola kašike sode bikarbone
- 500 ml tople vode
Priprema domaćeg hrono hleba:
Sve ove sastojke spojite u jednu veliku činiju i na kraju dodajte toplu vodu. Lagano prstima mešajte sve dok ne oblikujete glatko testo. Testo treba da bude mekano ali ne previše, da vam se ne lepi po prstima.
Ostavite ga oko pola sata da odstoji na toplom, pa ga potom stavite na pečenje oko 10 minuta na 200 stepeni, poklopljeno alu folijom, pa je sklonite i pecite još oko 50 minuta na 180 stepeni. Kada hleb bude gotov, umotajte ga u vlažnu krpu i kada se ohladi, spreman je za jelo. Čuvajte ga u kesi ili umotanog u krpi, kako bi što duže mogao da traje.
Prijatno!
(Ona.rs)