Domaće, jeftino i mirisno: Recept za slatki kuvani kupus koji svi traže!

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

U svetu u kome nas svakodnevno bombarduju egzotičnim receptima i novim trendovima u ishrani, ponekad nam duša zatraži ono poznato, jednostavno i toplo – jelo koje miriše na detinjstvo, bakinu kuhinju i one dane kada se kuvalo „s dušom“. Kuvani slatki kupus je upravo to: jednostavan, jeftin i neverovatno ukusan obrok koji zaslužuje povratak na naše trpeze. A uz male trikove, može postati pravo comfort food čudo koje osvaja i najizbirljivija nepca!

Sastojci:

Priprema:

Priprema povrća:
Iseckajte kupus na krupnije trake, luk na rebarca, šargarepu na kolutove. Beli luk usitni.

Dinstanje:
U većoj šerpi zagrejte malo ulja. Dinstajte crni luk i šargarepu dok ne omekšaju (5–7 minuta), pa dodajte beli luk.

Dodavanje kupusa:
Ubacite kupus, dobro promešajte i poklopite. Krčkajte 10-ak minuta uz povremeno mešanje – kupus će omekšati i pustiti vodu.

Začinjavaj:
Dodajte mlevenu papriku, so, biber, lovorov list, paradajz pire (ako koristiš) i po želji meso (kobasica ili suvo meso). Dolijte malo vode, taman da ogrezne.

Kuvanje:
Poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 30–40 minuta, dok kupus ne omekša potpuno i dok se ukusi ne sjedine.

Zaprška (opciono):
Ako volite gušće, napravite blagu zapršku – na malo ulja propržite kašiku brašna, pa dodajte u kupus i prokuvaj još 5 minuta.

Ako vam ostane, nemojte ga bacati – kupus je još bolji sutradan! Podgrejan na tihoj vatri, sa sve upijenim aromama, biće još bogatijeg ukusa. Možete čak da ga ubacite u rernu na 10 minuta da se malo zapeče – mala magija iz šerpe koja miriše na dom!

(Ona.rs)