Recept za holandez sos: Napravite francuski klasik u svojoj kuhinji i uživajte u najkremastijem ukusu

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Francuska kuhinja je poznata kao jedna od najboljih na svetu, pa onda i ne treba da čudi što mnogi za holandez sos kažu da je najprefinjenijeg ukusa.

Ovaj baršunasti, bogati sos na bazi putera, žumanaca i limunovog soka, neizostavan je u pripremi jela kao što su poširana jaja, kuvana riba ili blanširano povrće. Iako recept deluje jednostavno, pravi izazov krije se u njegovoj pripremi jer zahteva pažnju, strpljenje i dobar osećaj za temperaturu.

Sastojci za holandez sos:

  • 3 žumanca
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica senfa
  • 1/4 kašičice soli
  • prstohvat bibera
  • pola šolje neslanog putera

Priprema holandez sosa:

Otopite puter u mikrotalasnoj oko jednog minuta sve dok ne postane vreo. Ukoliko nemate mikrotalasnu, naravno, možete ga otopiti na pari na šporetu.

U blender ubacite žumanca, limunov sok, senf, so i biber i mutite nekoliko sekundi dok se sve sastojci ne sjedine. Dok blender muti, postepeno dodajte otopljeni puter i smanjite brzinu blendera. Nastavite da mutite sve dok smesa ne bude glatka i bez grudvica.

Tada je holandez sos gotov i spreman za posluženje.

Dodatan savet: puter mora biti vreo, ne mlak i topao, već vreo, jer onda holandez sos neće uspeti ako je puter mlak.

Prijatno!

(Ona.rs)