Recept za domaći kečap bez hemije i dodataka: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Kečap je jedan od najpopularnijih dodataka u našoj trpezi uz pomfrit, burgere, pečeni krompir i brojne druge obroke. I dok su industrijske verzije često pune šećera, aditiva i konzervansa, domaći kečap je sjajan način da uživate u ovom sosu na zdraviji način - a ukus? Još bolji! Napravite domaći kečap u 'svojoj režiji' prema jedinstvenom receptu.

Sastojci za domaći kečap:

  • 5 kg paradajza
  • 300 g šećera
  • 100 g soli
  • 150 g gustina
  • 100 ml sirćeta
  • malo origana
  • 2 g konzervansa

Priprema domaćeg kečapa:

Operite paradajz, oljuštite ga i izmiskajte u blenderu. Ukoliko imate mašinu za mlevenje paradajza, to je onda bolja opcija.

Sipajte dobijeni sok od paradajza u lonac i kuvajte dok ne uvri do četiri litra. Dodajte razmućen šećer, so, gustin, sirće i origano, pa mešajte dok ne počne da se zgušnjava. Na kraju dodajte malo kozervansa, pa sve dobro izmešajte.

Vruć kečap sipajte u sterilisane teglice ili staklene flaše, dobro ih zatvorite i okrenite naopako. Staklene posude sa kečapom dobro ušuškajte i ostavite da tako odstoje 48 sati, a onda ih prebacite na hladno mesto.

Prijatno!

(Ona.rs)