Knjiga o istoriji beogradskih slatkiša oživela 100 godina star recept: Kalemegdan šnit, prava domaćinska torta

J. V.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Foto: Dragan Urošević, Vulkan izdavaštvo

Izuzetna posećenost, inspirativni razgovor, prigodna muzika, horsko pevanje i degustacija Kalemegdan šnit torte obeležili su promociju knjige Slatki Beograd: Vodič kroz istoriju slatkiša u modernom Beogradu, autora Jova Anđića, održanu sinoć u Vulkan knjižari u centru Beograda.

Kroz razgovor, koji je sa autorom ovog izuzetnog izdanja vodila Marija Radić, urednica knjige, i odlomke iz knjige koje je čitao glumac Đorđe Marković, gosti događaja vratili su se u prošlost i saznali detalje o poslasticama koje su voleli i pravili stanovnici Beograda i Srbije tokom dva veka, o poslastičarima koji su svojim receptima oduševljavali stanovnike prestonice, ali i vladare i istorijske i javne ličnosti poput Tita ili Mome Kapora. Bilo je reči i o poslasticama koje su se u tom periodu pravile u kućama svakoga dana ili povodom specijalnih događaja.

Foto: Dragan Urošević, Vulkan izdavaštvo

"Sa stanovišta zanimljivosti, najinteresantniji period istorije poslastica opisanih u ovoj knjizi je onaj kada u Beograd, kao u obećanu zemlju, počinju da dolaze stranci, koji donose svoje zanate i veštine i polako navikavaju Beograđane na nove običaje, ukuse... To je period neposredno pred i po konačnom oslobađanju Srbije i Beograda od turske vlasti. Svakako su to i posleratni i ratni periodi, vremena oskudice, kada je, na primer, i obeležavanje slava sa neizostavnim slatkišima bilo pravi podvig, jer su i osnovni sastojci, šećer, jaja, orasi i začini bili prvorazredni luksuz", rekao je na promociji autor Jovo Anđić.

Ocene onih koji su knjigu već pročitali ili prelistali tokom promocije da je knjiga izuzetno potkovana dokazima, fotografijama i svedočenjima, autor je dopunio objašnjenjem da je tokom više od decenije istraživanja za potrebe ovog izdanja jedan od najvećih izazova bilo pronalaženje istorijskih podataka.

Foto: Dragan Urošević, Vulkan izdavaštvo

"Imao sam nebrojeni broj izuzetno zanimljivih razgovora sa ljudima iz porodica naših čuvenih poslastičara, onima koji su bili zaposleni u fabrikama slatkiša ili bili šećerdžije, porodicama koje su imale stare kuvare, autorima kuvara... Svi su bili radi da govore o toj temi. Ali, ozbiljnosti knjige značajno je doprinela izuzetna saradnja koju sam imao sa institucijama kulture, počev od SANU, preko Narodne biblioteke Srbije, Muzeja grada Beograda, Etnografskog muzeja, Muzeja istorije Jugoslavije, Istorijskog muzeja Srbije, Muzeja nauke i tehnike, Muzeja primenjene umetnosti, Muzeja detinjstva", rekao je nakon promocije Anđić, inače poznat javnosti kao pokretač i utemeljivač niza manifestacija, vodiča i tematskih i autorskih programa iz oblasti kulture Beograda.

Kako dolikuje knjizi naziva Slatki Beograd, kraj promocije obeležila je degustacija torte Kalemegdan šnit, čija je receptura stara 100 godina, a koja se do nedavno pravila samo kao deo praktične obuke poslastičara u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Beogradu. Zahvaljujući upravo knjizi Slatki Beograd: Vodič kroz istoriju slatkiša u modernom Beogradu i njenom autoru, ova torta se sada može probati i u poslastičarnici "Zlata".

Foto: Dragan Urošević, Vulkan izdavaštvo

"Kalemgdan šnit jeste manje koloritna torta nego Moskva šnit, koja se oglašava kao ‘beogradski slatkiš’, ali ništa ne zaostaje po ukusu, a dvostruko je starija. Uskoro će, nadam se, moći da se konzumira i u Knez Mihajlovoj ulici, u poslastičarnici ‘Akademija’, kao pre sto godina kada ju je na istom mestu pravio poslastičar Branko Mendragić", najavio je Anđić.

Knjigu Slatki Beograd: Vodič kroz istoriju slatkiša u modernom Beogradu možete pronaći u knjižarama Vulkan širom Srbije, kao i na sajtu vulkani.rs.

(Ona.rs)

Teme