Savršene kiflice sa sirom: Hrskave spolja, kremaste iznutra - recept koji morate probati

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Nema ničeg lepšeg od mirisa svežih kiflica koje se šire iz rerne i mame nam osmeh na lice. A kada su punjene sirom, te male zlatne delicije postaju savršen spoj hrskave spoljašnjosti i kremaste, slane unutrašnjosti. Bilo da ih spremate za doručak, užinu ili za večeru, kiflice sa sirom su jednostavno neodoljive i uvek nestaju sa tanjira brže nego što biste očekivali. Recept je savršen i svako treba da proba.

Sastojci sa kiflice sa sirom:

  • 500 g brašna
  • 40 g svežeg kvasca
  • 250 ml mleka
  • 150 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika soli
  • 4 jaja
  • 200 g sira
  • 100 g margarina
  • susam za posipanje (po želji)

Priprema kiflica sa sirom:

Zagrejte mleko tek toliko da se smlači, pa ga skinite sa ringle, dodajte mu izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna. Sve razmutite i ostavite pet minuta da se kvasac aktivira.

U veliku činiju sipajte ostatak brašna, dodajte mu aktivirani kvasac, a onda i ulje, dva žumanca i jedno celo jaje, kao i so, pa zamesite testo. Kad se sastojci dobro povežu, prekrijte testo krpom i ostavite da odstoji pola sata, odnosno dok se količinski ne udvostruči.

Dva belanca umutite sa sirom, pa stavite sa strane.

Testo podelite na tri loptice, pa svaku od njih razvaljajte oklagijom, isecite na osam delova, filujte sirom i uvijajte kiflice.

Na podmazan pleh ređajte kiflice, pa ih ostavite da odstoje još 15 minuta kako bi testo dodatno naraslo. Potom ih premažite umućenim jajetom, na svaku stavite kockicu margarina i po želji ih pospite kimom ili susamom.

Pecite ih u rerni zagrejanoj na 220 stepeni desetak minuta, pa onda smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite dok ne porumene. Kiflice sa sirom su spremne.

Prijatno!

(Ona.rs)