Kakva fora! Krompir ćete skuvati duplo brže i biće 10 puta ukusniji zahvaljujući ovom triku

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Iako deluje kao najosnovniji zadatak u kuhinji, kuvanje krompira često se završi razočaranjem - prekuvan, suv, raspada se ili ostaje tvrd iznutra. No, mnogim domaćicama je i "muka" od čekanja da bude idealno skuvan. Dobra vest je da postoji vrlo jednostavan trik koji daje vidljive rezultate već pri prvom pokušaju. Uz pravi redosled koraka, krompir se kuva brže i zadržava savršenu teksturu.

Prvi korak pravi ključnu razliku

Krompir je potrebno staviti u šerpu i preliti hladnom vodom, a tek onda uključiti ringlu. Kada se krompir ubaci direktno u vrelu vodu, njegova spoljašnjost se brzo prekuva, dok unutrašnjost ostaje nedovoljno skuvana. Postepeno zagrevanje omogućava ravnomerno kuvanje, kraće vreme pripreme i znatno manje mrvljenja.

Foto: Shutterstock

Tajni sastojak iz kuhinje  

Nakon otprilike 15 minuta kuvanja, u vodu treba dodati kašičicu alkoholnog ili jabukovog sirćeta, kao i malo soli. Sirće stvara tanak zaštitni sloj na površini krompira, koji pomaže da zadrži oblik i sprečava pucanje i raspadanje, čak i ako se kuva nekoliko minuta duže.

Savršena tekstura bez raspadanja

Kombinacija hladne vode i sirćeta daje krompire koji su ravnomerno kuvani, čvrsti i lepo oblikovani. Ovako pripremljen krompir idealan je za krompir-salate, pire ili kao prilog uz glavno jelo. Nema više dugog čekanja ni razočaranja prilikom ceđenja.

Foto: Shutterstock

Mali trik koji koriste i profesionalci

Ovu jednostavnu tehniku koriste i profesionalni kuvari, ali je lako primenljiva i u svakoj kućnoj kuhinji. Sledeći put kada budete spremali krompir, isprobajte ovaj metod i uverite se koliko mala promena može doneti veliku razliku.

(Ona.rs)