VEROVALI ILI NE: Pomfrit uopšte nije tako loš za zdravlje!
Sjajne vesti stižu iz Napulja za sve ljubitelje pomfrita! Ako se pravilno pripreme, popularni prženi krompirići uopšte ne moraju negativno da utiču na naše zdravlje
Naučnici na Univerzitetu u Napulju su s kolegama iz škole za profesionalne kuvare "Dolce & Salato" sproveli istraživanje koje je pokazalo da prženje nije loše za zdravlje ako se na neke stvari pazi.
Istraživanje je sprovedeno u dve faze. Tokom prve pratili su apsorpciju ulja u različitim vrstama hrane tokom prženja, gde je otkriveno da tikvice i patlidžani upijaju 30 odsto ulja, a krompiri i testo za pripremu napuljske pice samo 5 odsto, jednako koliko se može naći u tanjiru špageta s uljem i belim lukom.
- Osnovno pravilo koje bi trebalo da znate jeste to da skrob igra važnu ulogu u čuvanju hrane pri prženju i redukuje upijanje ulja. Skrob u krompirima je posebno efikasan u tome. No, mora se da se pazi ako se koriste smrznuti ili prethodno prženi proizvodi, jer se u tom slučaju apsorpcija ulja značajno povećava – objasnio je profesor Vinćenco Foljano, vođa istraživačkog tima.
U drugoj fazi sproveli su eksperiment u kuhinji i dokazali svoju teoriju. Kako bi izbegli apsorpciju ulja pri prženju hrane, proizvodi nisu smeli prethodno da budu prženi, smrznuti ili ponovno prženi. Kad su se pridržavali tog pravila, krompirići i pice su upijali vrlo male količine ulja.
- Dokazi su potkrepili teoriju. Molekularna gastronomija je fascinantan svet koji nam pruža niz informacija ne samo o primarnim materijama, nego produbljuje i naše znanje o metodama kuvanja i hemijskim reakcijama, kako u posudi za kuvanje, na tanjiru, pa i u našem telu – dodao je italijanski kuvar Đuzepe Dađo, još jedan od autora istraživanja.
(MojeZdravlje.ba)