POČEO JE POST: Evo zašto je dobro uzdržavati se od mesa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživanje “European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Study” (EPIC), sprovedeno u 10 zemalja širom Evrope na više od milion ljudi, ukazuje na uticaj prehrambenih navika na ljudsko zdravlje

Autori studije su naglasili da ljudi koji makar povremeno ne jedu namirnice životinjskog porekla generalno vode zdraviji način života, jer su više fizički aktivni, manje gojazni i manje puše.

Dokazano je da namirnice poput slanine, šunke, pljeskavica i kobasica doprinose prevremenoj smrti, dok se za manji unos crvenog mesa smatra da pozitivno deluje na zdravlje zbog izvora vitamina i ostalih nutrijenata. Istraživači su naglasili da se stalnim unosom procesiranog mesa povećava i rizik od prevremene smrti od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti, a smanjenjem unosa ovih namirnica smanjuje se za minimum tri odsto.

Nutricionisti objašnjavaju da umerenom konzumacijom mesa i povremenim postovima ne dolazi do rizika od razvoja pomenutih bolesti.

(Telegraf.rs)