Evo zašto povrće i voće mora da se pere

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najnovija istraživanja pokazuju da na sirovom voću i povrću može u proseku da se nađe i do 26 različitih vrsta bakterija

Na površini sirovog voća i povrća postoji 26 različitih vrsta bakterija, pokazali su rezultati istraživanja dva naučnika s Univerziteta Kolorado u Bulderu (SAD). Ustanovljeno je, međutim, da iste bakterije nisu prisutne na proizvodima organske i konvencionalne poljoprivrede.

Organski proizvodi sadrže manje enterobakterija (fekalnih bakterija prisutnih kod preživara i posebno goveda), nego oni konvencionalne poljoprivrede. Za sada nije dato nikakvo objašnjenje za ovu razliku.

Suprotno bakterijama prisutnim u goveđem ili pilećem mesu, bakterije u hrani biljnog porekla nisu opasne. Izuzetak je ako je voće i povrće zaraženo spolja, na primer, tokom pakovanja ili skladištenja.

(Tanjug)