OPREZ: Žvake goje!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istina je da daju osvežavajući dah i ugodan ukus u ustima, ali novo istraživanje pokazuje da žvakaće gume mogu povećati rizik od nakupljanja neželjenih kilograma

Verovali ili ne, pored toga što osvežava dah i pomaže nam da se bolje koncentrišemo na svakodnevne zadatke, žvakanje žvake ima i svoje negativne strane. Naime, otkriveno je da žvake imaju znatan uticaj na izbor hrane koju ćemo jesti i to tako da od njih možemo da se ugojimo.

Naučnici su učesnike podelili u dve grupe. Jedna grupa je pre obroka žvakala žvaku s ukusom mentola, a druga grupa žvaku s ukusom voća. Rezultati su pokazali da nijednoj grupi učesnika nakon žvakanja žvake ukus voća i povrća nije bio primamljv. Učesnicima je prvi izbor bio brza hrana i nezdrave grickalice.

Ispitanici su nakon žvakanja žvake učestvovali u igrama za koje je glavna nagrada bila hrana kao što su voće i povrće, ali i brza hrana. Rezultati su pokazali da je upornost i želja za pobedom u igri, gde je nagrada bila omiljeno voće i povrće, nakon žvakanja žvake bila znatno manja.

- Žvakaća guma menja ukus hrane tako da će vam sok od pomorandže nakon nje, kao i nakon pranja zuba, imati loš ukus - izjavila je autorka istraživanja dr Kristin Svoboda.

Prethodna istraživanja su pokazala da osobe koje često žvaću žvakaće gume jedu manje obroka na dan, ali ovim istraživanjem se pokazalo da su ti obroci znatno manje hranljivi i imaju veću količinu kalorija. Naučnici ističu da svaka osoba može ovakvu vrstu istraživanja da sprovede i sama tako što će voditi dnevnik ishrane.

- U periodu od nekoliko nedelja zapisujte sve što ste jeli i pili, uključujući i žvakaće gume - savetuju stručnjaci.

Dnevnik ishrane pokazao se uspešnim u otkrivanju raznih problema, uključujući: uzroke nadutosti ili pojačane gorušice, razloge za pojačan zatvor ili dijareju, pa čak i alergiju ili intoleranciju na pojedine namirnice.

(Telegraf.rs)