• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo odličnih razloga da večeras nazdravite!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preterivanje s alkoholom nikako nije preporučljivo, ali, suprotno uvreženom mišljenju, nije dobro ni izbegavati ga u potpunosti. Međutim, da biste osetili samo dobre efekte alkohola, morate stvarno piti umereno

  • 0

Za početak, definišimo umerenost u alkoholu. Za žene to znači jedno piće, a za muškarce do dva dnevno. I to znači da stvarno popijete jedno dnevno, a ne da u subotu popijete sedam pića i smatrate to dobrim nedeljnim prosekom.

Takođe, jedno piće znači: jedno malo pivo, 1.5 dl vina ili 0.5 dl žestokog pića. A razlozi zašto je dobro da uživate u čašici alkoholnog pića uz večeru su sledeći:

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Štiti vaše srce

Više istraživanja potvrdilo je da umereno konzumiranje alkohola smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Suprotno uvreženom mišljenju, ne doprinosi zaštiti samo crno vino. Alkohol u pivu, vinu i žestokim pićima isto deluje, tako što podiže nivo dobrog holesterola i smanjuje agregaciju trombocita u krvi.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro

Smanjuje ukupan rizik smrtnosti

U nedavno sprovedenom pregledu 24 istraživanja, naučnici su otkrili da žene koje puno piju imaju više razloga za strah od prerane smrti, dok su one koje su pile malo ili umereno imale manje šanse za strah od onih koje uopšte nisu pile. Slični rezultati pronađeni su i kod pacijenata sa hipertenzijom.

Smanjuje se rizik od srčanog udara

Sve više istraživanja dokazuje ovu tvrdnju.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/tungphoto Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/tungphoto

Štiti od dijabetesa tipa 2

Malo alkohola može smanjiti rizik od ove vrste dijabetesa. Novija istraživanja pretpostavljaju da bi to moglo biti zato što se povećava osetljivost na insulin, smanjuje nivo bazalnog insulina i glukagona.

Štiti zglobove

Žene koje piju nekoliko pića nedeljno, barem deset godina, imaju oko 50 odsto manje šanse za razvoj reumatoidnog artritisa od žena koje piju manje ili uopšte ne piju, tvrdi dr Sem Zakar.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro

Održava vas oštroumnim

Postoji nekoliko različitih kognitivnih prednosti kod umerenog konzumiranja alkohola. Nekoliko istraživanja dokazalo je da osobe koje piju do jednog pića dnevno imaju manje šanse za gubitak kognitivnih funkcija. Drugi naučnici su otkrili pak da lagano do umereno konzumiranje alkohola smanjuje šanse za oboljevanje od Alchajmerove bolesti ili vaskularne demencije.

Može poboljšati vaš indeks telesne mase (BMI)

Jedno istraživanje je dokazalo da su žene koje su umereno pile imale manje šanse da postanu gojazne, u poređenju sa onima koje nisu pile alkohol. Stručnjaci smatraju da metabolizam osoba koje umereno piju drugačije radi nego kod osoba koje ne piju.

(Telegraf.rs / PortalOko)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti