PRAZNIČNA GOZBA: Evo kako da se ne ugojite!

  • 4

Tradicionalna porcija slavske, božićne ili novogodišnje gozbe sadrži i do šest hiljada kalorija, što je više nego dvostruko više od količine koju nutricionisti preporučuju da u sebe unese čak i osoba podvrgnuta teškim fizičkim naporima, a kamoli neko ko planira da se ovih dana samo izležava i uživa u prazničnim slobodnim danima.

Srećom, nema potrebe za očajavanjem i utiskom da nešto propuštate ako manje jedete. Donosimo vam savete kako da pobedite iskušenje.

Vežbajte

Možda ste za praznike u poseti rodbini, ali pokušajte barem da se prošetate, voziti bicikl ili kratko džogirate tokom dana. Nakon dugih i obilnih obroka osećaćete se letargično, pa će vam lagana vežba ili kretanje pomoći da povratite energiju, ali i da potrošite barem deo kalorija. Ako će se neko u vašem društvu uvrediti što odlazite, ponudite se da prošetate psa ili skoknete do prodavnice.

Foto-ilustracija: Foter/Louish Pixel Foto-ilustracija: Foter/Louish Pixel

Nema repete

Ako ste sami, suzdržite se od prejedanja. Ukoliko ste u gostima, bez obzira na to što će se vaš domaćin naljutiti, jednostavno recite “ne” još jednoj turi ića i ića, pogotovo kad ste siti.

Pažljivo s alkoholom

Kontrolišite količinu alkohola koju popijete. Alkoholna pića sadrže puno šećera, što odrazumeva i još više neželjenih kalorija.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Smanjite grickalice

Grickalice i predjela ne bi smeli da vam predstavljaju obrok za sebe. Em se od njih nećete stvarno zasititi, em ćete se dodatno ugojiti.

Ne preskačite doručak

Čak i nakon ludog novogodišnjeg provoda pojedite doručak. Tako ćete biti manje gladni kad sednete za sto za ručak. Ipak, ne preterujte i izbegavajte prekaloričan doručak.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro

Jedite polako

Ako jedete prebrzo, nećete shvatiti da ste siti sve dok ne pojedete pun tanjir krcat hranom. Ako hranu budete degustirali lagano shvatićete da ste siti mnogo brže no što ste mislili.

Šta jesti?

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- ćuretinu (poželjno bez kožice)

- povrće (ako nije pripremljeno s puno masnoća, ruska salata se ne računa)

- neslane orašaste proizvode i suvo voće (posebno bademe, kajsije, brusnice)

- ribu (losos, bakalar, pastrmku)

- predjela s krastavcima, šargarepom ili celerom

- zdrave sosove (humus, grčki jogurt)

Šta izbegavati?

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

• nezdrave sosove i priloge (bogati su mastima i šećerom)

• slani kikiriki i orašaste poldove

• krekere (posebno ne s puterom)

• torte i kolače (znamo da je teško, ali pokušajte)

• kožicu (to je najmasniji i najkaloričniji deo mesa)

• fil iz mesa (već imate meso, a klasičnan fil zamenite onim voćnim)

(Telegraf.rs / Economy)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • direktor

    2. januar 2014. | 00:21

    Kasno...

    Podelite komentar

  • Neko

    2. januar 2014. | 01:51

    Nije kasno, ima jos da se slavi bozic, nova godina ...... ali ima recept.malo manje da se jede ako je to izvodljivo. ........mada teško.....

    Podelite komentar

  • XY

    27. decembar 2014. | 18:12

    Evo kako da se ne ugojite = nemojte ništa da jedete! Treba samo da pijete toplu vodu da vam se rašire creva, a posle kad odete kod nekog na slavu? Taj može da se obesi! Ima da mu pojedete i mrzlo kuče pored kapije sa sve tarabu!!!

    Podelite komentar