CRNA ČOKOLADA: Namirnica zdravlja i sreće

Vreme čitanja: oko 1 min.

Crna čokolada ne samo da nas čini ekstatično zadovoljnima, već i ubrzava krvotok i smanjuje pritisak

Doktori preporučuju svakodnevnu konzumaciju čokolade za kuvanje jer je bogata vitaminima i mineralima kao što su gvožđe, kalijum i magnezijum.

- Konzumiranje male količine crne čokolade ubrzava krvotok i sprečava zgrušavanje krvi. Takođe, snižava krvni pritisak i nastanak arterioskleroze. Par kockica smanjuje rizik od srčanog udara - objašnjava nutricionista Sonal Arora.

Lekari tvrde da crna čokolada dobro utiče na srce i smanjuje kardiovaskularne probleme. Zbog visokog procenta gvožđa u svom sastavu ona leči anemiju, dok magnezijum sprečava visok pritisak i dijabetes.

- Tamna čokolada sadrži i feniletilamin, hemijsku supstancu koja se luči kad smo zaljubljeni i koja nas čini srećnijima. Ova vrsta čokolade bogata je i antioksidansima, tako da ublažava znake starenja i pojavu raka - dodaje dr Arora.

(Telegraf.rs)