Kako naseckati luk bez suza?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Verovatno ste do sada prolili litre i litre suza dok ste za neku ukusnu čorbu ili pečenje seckali luk. Ali došlo je vreme da kažete stop plakanju

Kažite stop plakanju tokom seckanja crnog luka. Koliko ste samo litara suza prolili zbog njega? Vreme je da mu stanete na put i da u potpunosti neutrališete njegovu sposobnost da vam natera suze na oči. A da li ste se ikada zapitali zbog čega tačno plačemo?

Kada režemo luk oslobađa se enzim sintaza lakrimatornog faktora. Taj enzim reaguje sa sulfoksidima kojima luk obiluje i pretvara ih u sulfeničnu kiselinu. Ona je jako nestabilna i brzo prelazi u sin-propantial-S-oksid. Kada je detektuju živčani završeci očiju, prepoznaju je kao stvar koja bi mogla da oštetiti oči. Signal se šalje u moždano stablo, a moždano stablo u suznu žlezdu šalje signal koji automatski aktivira refleksne suze.

Međutim, ceo proces možete da sprečite uz samo par trikova. I plakanja više neće biti.

Stanice hladnog luka sporije reaguju kada se on prereže, stoga ovo povrće ohladite pola sata u frižideru pre sečenja. Jednako tako ga možete zamrznuti na od 10 do 15 minuta pre sečenja.

Luk režite nožem s oštricom od nerđajućeg čelika koju ste prethodno isprali pod mlazom vode. Oštrica treba da bude mokra kako bi privukla sastojak iz luka koji deluje kao suzavac.

Luk režite u blizini sveće. Toplota će privući sumpor koji zauzvrat neće biti korozivan za vaše oči.

Usmerite ventilator prema luku i dalje od vašeg lica.

Žvaćite žvakaću gumu dok režete luk. Prema nekim teorijama, na ovaj način ćete više disati kroz usta i samim time udahnuti sastojke pre nego što uspeju da stignu do očiju.

Dodatni savet

Ako vas muči miris luka na prstima i noktima, protrljajte ih solju ili umačite u limunovom soku pet minuta. Miris će nestati, a vaši će nokti ujedno biti belji.

( T.M. / ordinacija.hr )