Jeste li znali koliko su dinje lekovite?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za koju god sortu dinje da se opredelite, vi ste na konju. Ovo vodom, vitamina i mineralima bogato voće idealno je za vrele letnje dane

Baš kao i lubenica, dinja svoje poreklo vodi iz Tropske Azije i Afrike, a zapravo spada u red povrća. Nazivi koji se na našim prostorima koriste za dinju su: dina, melon, pipun, pekun, pepun, milum, a latinski naziv je Cucumis Melo. U svetu se gaji preko 50 sorti dinja, a kod nas su najpopularnije ananas i dinje kantalupe.

Ipak, ma koliko ih svi voleli, malo ko zna koliko su one zapravo dobre za naše zdravlje. Visok sadržaj vode i kalijuma u dinjama podstiče rad bubrega, odnosno pomaže u detoksikaciji organizma. Zbog vitamina A i C dinja deluje i kao antioksidans.

Prehrambena vlakna iz dinje olakšavaju varenje i pomažu kod problema sa želucem, a sama voćka nas osvežava i psihički umiruje. Zbog niske kalorijske vrednosti odlična je namirnica za svakoga ko želi da tokom leta drži dijetu.

Dinju je najbolje čuvati u frižideru, ali je poželjno umotati je u papir, kako njen intenzivni miris ne bi prešao na druge namirnice.

(Telegraf.rs)