JEDITE LJUBIČASTO: Patlidžani i grožđe čuvaju zdravlje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako volite da jedete voće i povrće ljubičaste boje, imamo dobre vesti za vas

Kada razmišljate o hrani, ljubičasta boja sigurno nije prva boja koje se setite, ali kada je naše zdravlje u pitanju, konzumacija ovih namirnica donosi niz prednosti. Ako želite da popravite određene aspekte zdravlja, da se dobro osećate ili samo da se relaksirate, moćne ljubičaste namirnice i te kako će vam biti od pomoći.

Iako ovakva hrana možda nije svakodnevna na vašem jelovniku, za ceo organizam je dobro birati ljubičasto. Evo i zašto.

Ljubičasto sprečava prevremeno starenje

Ljubičastu boju ove namirnice duguju pigmentu zvanom antocijanin, koji je snažan antioksidans i zaštitnik koji pomaže u smanjenu rizika od raka, jača pamćenje i doprinosi zdravom starenju.

Ljubičasto štiti srce

Ljubičasto voće i povrće bogato je flavonoidima, odnosno jednima od najmoćnijih fitohemikalija. Flavonoidi su dobri za srce, kardiovaskularni sistem i snižavaju rizik od srčanih bolesti.

Ljubičasto povrće: Patlidžani, kupus, luk, artičoke

Ljubičasto voće: Grožđe, šljive, smokve, borovnice, kupine

Ljubičaste biljke: Čak i biljke ljubičaste boje, poput lavande, povoljno deluju na vaše zdravlje. Osim divnog mirisa koji lavanda dodaje proizvodima za negu kose i kože, ova biljka popravlja cirkulaciju i smanjuje teskobu, nesanicu i depresiju.

(Telegraf.rs / Ordinacija)