UNESCO: Mediteranska ishrana postala deo svetske kulturne baštine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mediteranska hrana odnedavno je na zvaničnoj listi nematerijalnih kulturnih baština o kojima brine UNESCO. Među zemljama čija se hrana našla pod zaštitom nalaze se Grčka, Kipar, Italija, Španija, Potrugalija, Maroko i Hrvatska

UNESCO je odnedavno prihvatio kandidaturu nekoliko evropskih zemalja da se mediteranska kuhinja uvrsti u nematerijanu kulturnu baštinu ove organizacije. Španija, Portugalija, Italija, Hrvatska, Maroko, Grčka i Kipar zemlje su čija je mediteranska hrana postala zaštićeno kulturno dobro.

Kandidatura je podnesena još 2008. godine od strane Grčke, Italije, Maroka i Španije, da bi se 2011. godine članicama pridružile Kipar, Hrvatska i Portugalija.

Ove godine zvanično je prihvaćen predlog sedam evropskih zemalja, a njihova hrana je stavljena na listu nematerijalnih zaštićenih dobara UNESCO.

(Telegraf.rs)