"NADUVALI" MIŠEVE: Evo zašto marihuana izaziva glad

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svi oni koji su ikada osetili dejstvo indijske konoplje znaju da “trava” ludački otvara apetit. Međutim, znate li da se ova osobina kanabisa može upotrebiti u zdravstvene svrhe?

Naučnici su otkrili zašto nakon pušenja trave dolazi do neverovatne žudnje za hranom i to najčešće onom nezdravom. Pokazalo se da marihuana izaziva veću osetljivost na mirise i ukuse.

Istraživači s Univerziteta u Bordou, predvođeni profesorom Đovanijem Mariskanijem, svoje eksperimente su vršili na miševima, jer njihov mozak ima velike sličnosti s ljudskim. Prvo su ih izlagali neutralnim aromama banane i ulja badema, kako bi testirali njihovu osetljivost na mirise. Miševi su prvo intenzivno njuškali ulje, ali bi njihovo interesovanje kako za taj miris, tako i za ponuđenu hranu, vrlo brzo popustilo.

Međutim, nakon što su miševima ponudili miris ulja kanabisa, bogatog THC-om, glodari nisu mogli da prestanu da njuškaju ovo ulje i pokazali su pojačanu osetljivost na sve druge mirise. Isti ti miševi bi tako “naduvani” navalili na hranu čim bi im bila ponuđena i jeli su mnogo više nego inače.

Stvar je u tome da THC deluje na receptore u mozgu, koji su deo endokanabinoidnog sistema, zaduženih za regulaciju emocija, sećanja, bola, osetljivosti i apetita. Naš mozak prirodno proizvodi hemikalije (kanabinoidi) koje deluju na te receptore, ali dodatnim unošenjem THC-a se dodatno pojačava aktivnost tih centara u mozgu.

Vezu između pojačane osetljivosti na hranu i boljeg apetita nakon pušenja marihuane već neko vreme je predmet stručnih istraživanja. Ono što farmaceute zanima jeste uticaj ove biljke na pacijente bez apetita, naročito na one koji prolaze hemoterapiju ili pate od anoreksije.

(Telegraf.rs / Smithsonian)