VEROVALI ILI NE: Voda može da vas ubije! (FOTO)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svaka voda ima drugačiji sastav, a čak ni ona flaširana iz prodavnice nije potpuno čista od hemikalija koje su potencijalno otrovne

Iz vode koju pijemo vrebaju opasni otrovi, koje čak ni najsavremeniji filteri nisu u stanju da uklone. Stručnjaci savetuju da redovno čitamo izveštaje o sastavu vode koja nam putem vodovoda dolazi iz česme, ali i obratimo dodatnu pažnju na etikete na flaširanoj vodi.

Ovo su četiri najopasnije materije koje mogu da se nađu u pijaćoj vodi.

ARSEN

Visoke količine ovog metaloida u vodi može da izazove oštećenja na plućima poput onih koje se javljaju kod višedecenijskih teških pušača. Obratite pažnju da je maksimalni dozvoljeni unos arsena 0,04 miligrama.

BAKAR

Ovaj metal često se koristi za proizvodnju vodovodnih cevi, a i redovno ga unosimo u organizam putem hrane. Međutim, prekomerno nagomilavanje bakra u telu oštećuje jetru i mozak, što vremenom može da dovede do pojave hepatitisa, psihičkih i neuroloških simptoma, a sumnja se da je bakar krivac za Alchajmerovu bolest.

HLOR

Da, od hlora imamo koristi jer ubija štetne bakterije iz vode. Može da postane opasan kada stupi u reakciju s drugim organskim materijama (na primer, polusvarenim voćem i povrćem u našem želucu) jer se tada stvaraju izrazito kancerogene materije, trihalometani.

OLOVO

Do pre pedesetak godina do većine domova voda je stizala olovnim cevima. Pošto u nekim krajevima vodovod još uvek nije zamenjen, pazite se, jer ste pod većim rizikom za probleme sa bubrezima i visok krvni pritisak.

(Telegraf.rs / WomensHealthMag)